MAD, ØKOLOGI OG SUKKER

iStock-450444833

Det Økonomiske Spisemærke

Molevitten har allerede i foråret 2018 indgået samarbejde med Meyers Madhus om etablering af et økologisk køkken, når vi slår dørene op til vores nye institution 2. januar 2019.

Meyers Madhus komme til at fungere som vores rådgivere i forhold til selve etableringen af et produktionskøkken og rekruttering af professionelt køkkenpersonale. De får også en central rolle i forhold til at gå fra madpakker og lille vuggestuekøkken til at servere økologiske måltider for alle Molevittens børn - hele dagen igennem. Vores mål er at blive certificeret med Det Økologisk Spisemærke.

En af de institutioner, som har gennemgået skiftet fra madpakker til Madliv København er den integrerede institution Kastaniehuset. I denne video fortæller de om overgangen til 90% økologi og certificeringen med Det Økologiske Guldmærke.

Mad og økologi frem til 1. januar 2019

Indtil vi flytter, fortsætter vi med madpakker i børnehaven, fordi vores nuværende køkkenfaciliteter ikke er godkendt til at lave mad til så mange børn. I vuggestuen vil der som altid blive serveret hjemmelavet mad. Molevitten arbejder for sund og økologisk mad, men vi er ikke en 100% sukkerfri institution. Vi undgår sukker i dagligdagen, men til fester, fødselsdag og arrangementer tillader vi fx kage eller is.

Morgenmad

Børnene kan spise morgenmad frem til kl. 8.00 i vuggestuen, i børnehaven frem til kl. 8.30. Det kan fx være havregrød, havregryn, cornflakes og brød. I børnehaven er der koldskål om torsdagen og hjemmebagte boller om hver fredag morgen - forældre er meget velkomne til at deltage. I vuggestuen får børnene også en formiddagssnack omkring kl. 9.15.

Frokost

I vuggestuen får børnene hjemmelavet, varm mad til frokost. I børnehaven spiser børnene deres medbragte madpakker. Om eftermiddagen er der hjemmebagt brød og frugt i vuggestuen. I børnehaven medbringer hvert barn 1 stk. frugt hver dag. Frugtens serveres samlet om eftermiddagen inklusive knækbrød eller lign. Vi tilbyder økologisk mælk. I børnehaven tilbyder vi vand til frokost og økologisk mælk til frugt.

Vi anbefaler, at børnehavebørnene drikker det, som børnehaven tilbyder og ikke medbringer smoothies, juicebrikker m.m.

Hvad er en god madpakke?

Maden skal kunne spises udendørs og direkte fra madkassen. En turmadpakke er en solid madpakke i plasticpose MED navn, som ikke indeholder noget, der skal spises med ske, eller andet, som skal med tilbage i børnehaven. Maden kan nemt blive for fedtet, hvis pålægget er makrelsalat el. lign. Børnehaven sørger for drikkevarer til turene.

Fødselsdag i vuggestuen

Når et vuggestuebarn har fødselsdag, vil vi gerne fejre det i forbindelse med frugt om eftermiddagen. Her er det en god ide med noget lækkert, sukkerfrit til hygge på stuen. Her er boller, frugtspyd, pølsehorn eller lignende et hyggeligt indslag. Men det vigtigste er, at barnet oplever de ritualer, de kender, når vi holder fødselsdag for de andre venner på stuen.

Fødselsdag i børnehaven

Når jeres barn har fødselsdag, vil vi rigtig gerne fejre det i Molevitten – og I kan selv vælge, om I vil invitere hjem eller holde det i børnehaven. Vi fejrer altid fødselsdag om formiddagen, og forældre til fødselsdagsbarnet er velkomne til at deltage, men det er ikke et krav. Hvis I gerne vil holde fødselsdagen hjemme, er det for hele stuen. Vi vil som udgangspunkt går fra Molevitten kl.9.30 og går tilbage ca. kl.12.00. Det er ikke altid, vi kan komme på selve barns fødselsdag - tag en snak med stuepersonalet om, hvornår det passer bedst. I må meget gerne serverer lidt frokost, men vi kan også tage madpakkerne med hjem til jer.

Det er Molevittens politik, at børnene ikke får slik i den tid, de er i børnehave. I forbindelse med fødselsdag kan man tage is elle kage med, hvis ikke man vælger boller, frugt eller andet sundere guf.

Ideer til at dele ud:

 • Ispinde
 • Kage
 • Minipizza
 • Pandekager
 • Muffins
 • Boller
 • Frugt, frugtspyd
 • Figenstænger
 • Rosinæsker

Ideer til frokost:

 • Minipizza, pizzasnegle
 • Pølsehorn
 • Frikadeller
 • Pastaskruer, kødsovs
 • Rugbrødsmadder
 • Boller
 • Forskellige gnavestænger (agurk, peberfrugt, gulerødder)
Tilbage til HVERDAGEN