OVERGANG TIL BØRNEHAVE

Fra vuggestue til børnehave

Alle børn har brug for et trygt udgangspunkt for at kunne søge ud i verden. I det øjeblik dit barn flytter over i børnehaven, har det behov for lidt tid til at genfinde trygheden i de nye omgivelser, inden det på ny kan søge ud i verden. Som forældre kan I hjælpe jeres barn ved selv at forberede jer på, at der er nyt i vente.

Skiftet fra vuggestue til børnehave er også et skift fra én kultur til en anden, og det tager tid at vænne sig til. I starten vil mange forældre savne den personalenormering, som de har været vant til i vuggestuen, og det kan tage tid at få øje på børnehavens struktur.

For at overgangen skal blive så ubesværet som muligt, besøger vi børnehaven i månederne op til skiftet. Vi opfordrer også forældre til at besøge børnehaven, før barnet skal starte. Det giver indblik i de praktiske og pædagogiske forhold i børnehaven, og man kan få svar på nogle af de eventuelle spørgsmål eller bekymringer, man har. Et besøg er en god mulighed for at møde børnhavens pædagoger og høre, hvordan de griber hverdagen an. Det giver ofte et tryggere skifte mellem de to kulturer.

Vi gør alt, hvad vi kan, for at børnenes relationer og venskaber bliver bragt videre fra vuggestue til børnehave. Med afsæt i vores nære kendskab til børnene, forsøger vi at flytte og sammenføre venskaber i de tre grupper i børnehaven.

Børnenes afslutning i vuggestuen holdes typisk stuevis efter nærmere aftale med pædagogerne.

Hvis I kommer fra en anden vuggestue

Kommer jeres barn fra en anden vuggestuen end vores, skal I regne med, at tilknytningsperioden kan tage op til en uge. Som forælder er du typisk med i børnehaven de første 1-2 dage, så alle kan føle sig trygge ved de nye omgivelser, voksne og børn. På tredjedagen opfordrer vi til, at du forlader børnehaven fx en times tid, sådan at dit barn prøver kræfter med at sige farvel, og personalet får mulighed for at skabe en relation til barnet. Dit fravær og dagens længde øges i løbet af den første uge. Tilknytningsperioden sker i tæt samarbejde, og vi vil som regel aftale fra dag til dag, hvordan vi gør i morgen. For børn, der har gået i Molevittens vuggestue er tilknytningsperioden som regel hurtigere, da de allerede kender børnehaven.

Fokus på relationer

I børnehaven kører vi ikke med én fast kontaktperson, som vi gør i vuggestuen. I stedet har det høj prioritet, at alle voksne på dit barns stue får dannet en relation og tilknytning til dit barn. Det er vores erfaring, at det er for sårbart, hvis der kun er én voksen, der bærer relationen og tilknytningen. Du kan støtte tilknytningsperioden og skabe tryghed for dit barn ved at fortælle stuepersonalet om dit barns vaner, (farvel)rutiner, eventuelle soverytme, brug af bamser, ynglingslegetøj osv. Jo mere vi ved, jo tryggere bliver starten på dit barns børnehaveliv.

Forældrekontakt

I tilknytningsperioden har vi tæt kontakt til jer forældre – og vil altid ringe, hvis vi oplever, at jeres barn føler sig utryg eller er ked af det. I tilknytningsperioden er vores primære fokus, at mødet med de nye omgivelser skal være en god oplevelse for barnet – uanset om det tager en eller to uger. Det er en god investering.

6 gode råd

  • Husk at give besked inden kl. 9.00, hvis dit barn ikke kommer i institutionen eller kommer efter morgensamlingen.
  • Husk at sige goddag og farvel til en voksen, helst fra barnets stue.
  • Husk at tjekke dit barns garderobe for skiftetøj, våde støvler o.lign.
  • Husk at holde dit barns tøjkasse ajour – også med bleer.
  • Husk at sætte navn i dit barns tøj.
  • Husk at holde jer informerede på KbhBarn, opslagstavler og website.

Hvad skal børnene have med?

Hjemmesko samt skiftetøj fra yderst til inderst skal ALTID findes på barnets garderobeplads. Efterlad aldrig skiftetøjet i plasticbæreposer. Vær samtidig opmærksom på, at der ikke er snore i børnenes trøjer, jakker og lign. Da vi er ude i alt slags vejr, skal tøjet være beregnet til det. Børnehaven har desværre kun et tørreskab til samtlige stuer. Regntøjet skal være så stort, at flyverdragten kan være indenunder.

Tilbage til NYE FORÆLDRE